Praktische hulp

Deze rekentools helpen u om vast te stellen:

Inspectie- en instructietermijnen

  • Met Bijlage E kunt u vaststellen wanneer een VOP, VP, WV of IV opnieuw instructie moet krijgen. 
  • Bijlage I geeft de termijn aan voor inspectie van uw elektrische installaties.
  • Bijlage K geeft de termijn aan voor inspectie van uw elektrische arbeidsmiddelen.

Steekproefbepaling

  • Met bijlage J kunt u de grootte van de steekproef bepaling bij inspecties van grote aantallen arbeidsmiddelen of installaties.

Aanwzijgingsformulier

Dit formulier is gebaseerd op bijlage D van NEN 3140. U kunt hier alle informatie voor een aanwijzing invullen en het formulier downloaden. 

Deze rekentools kunt u gebruiken als u een betaald abonnement heeft. 

Toepassen van NEN 3140

Hier vindt u informatie die ondersteunt bij het toepassen van NEN 3140.

Deze informatie kunt u raadplegen met een betaald abonnement. 

Probeer nu
NEN Nieuws
Tevreden klanten door samenwerking en communicatie 20-01-2020

De wereld van de monteur verandert snel. Ten eerste is er een toenemend tekort aan monteurs en technici. Ten tweede wordt het werk inhoudelijk anders: de techniek zelf verandert en daarnaast vraagt het werk veel meer van de monteur op sociaal gebied. Klanten zijn veel mondiger geworden en vergeten weleens dat techniek ook een keer kan falen. Omdat de afhankelijkheid van techniek zo groot is geworden, kan dat leiden tot heftige emoties bij de klant. Daar moet de monteur dan wel goed mee om kunnen gaan.

Technische Unie en NEN bundelen hun krachten 05-12-2019

Technische Unie en NEN hebben hun krachten gebundeld, NEN verzorgt trainingen voor klanten van Technische Unie. De trainingen zijn voor installateurs in de kleinzakelijke markt ofwel de vakspecialisten. Door de trainingen zijn zij in staat om gemakkelijker normen toe te passen in de praktijk.

Schriftelijke voorbereiding van complexe werkzaamheden (deel 2) 02-12-2019

Eerder lieten we al zien dat wat er geregeld moet worden om eenvoudige elektrotechnische werkzaamheden door vakbekwame personen (VP) te laten verrichten. Bij eenvoudige werkzaamheden bepaalt een VP zelf hoe hij de werkzaamheden uitvoert aan de hand van NEN 3140 + A3 (4.3.2). Schriftelijke werkinstructies zijn daarbij essentieel.

bekijk meer nieuws