Normen

In Werken met NEN 3140 is uiteraard de norm NEN 3140 beschikbaar maar ook deel 61 van NPR 5310 en NTA 8220. Wilt u deze normen downloaden? Dan dient u hiervoor ingelogd te zijn.

NEN 3140 geeft eisen voor een veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen. Bedrijfsvoering omvat het gebruik van elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen bij de arbeid, het onderhoud, de inspectie, het beheer en het werken aan of in de omgeving van elektrische installaties.

Deze norm is van toepassing op elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen met een nominale spanning van ten hoogste 1000 V wisselspanning en 1500 V gelijkspanning.

Wilt u de laatste NEN 3140 altijd digitaal kunnen raadplegen, dan is ‘Werken met NEN 3140’ de beste optie.

NEN 3140 vernieuwd (+A3:2019)
De norm voor Bedrijfsvoering van elektrische installaties, laag- en hoogspanning, NEN 3140 en NEN 3840, zijn aangepast. Dit zijn de normen voor het beheer van elektrische installaties en het werken eraan. De vernieuwde uitgaven zijn geheel in overeenstemming gebracht met de huidige inzichten. De NEN 3140:2018+A3:2019 kunt u aan de linkerkant downloaden of online bekijken.

NPR 5310-61
Inspectie - Beproeven niet-instelbare toestellen voor aardlekbeveiliging. Een elektrische installatie behoort te worden geïnspecteerd voor deze in gebruik wordt genomen. De normen NEN 3140 en NEN 1010 (bepaling 62.1.2) geven hier eisen voor.

Een goed uitgevoerde inspectie omvat ook de juiste beproeving van de aanwezige toestellen voor aardlekbeveiliging.

Toestellen voor aardlekbeveiliging worden toegepast voor onder andere foutbescherming, bescherming tegen het ontstaan van brand en als aanvullende bescherming. Dit heeft tot gevolg dat er in installaties verschillende typen toestellen voor aardlekbeveiliging aanwezig kunnen zijn.

Toestellen voor aardlekbeveiliging moeten worden beproefd om de juiste werking aan te tonen. Bij die beproevingen moeten verschillende stromen worden toegepast en de beveiliging moet binnen de voorgeschreven tijd aanspreken. In NPR 5310 deel 61 worden de aanspreektijden en aanspreekstromen voor deze toestellen gegeven.

NTA 8220
NTA 8220 beschrijft een methode voor het beoordelen van elektrisch materieel op brandrisico. Met elektrisch materieel wordt bedoeld bestaande elektrische installaties, elektrische apparaten en elektrische uitrusting van machines. Het doel van NTA 8220 is om de kans op schade door brand met een elektrische oorzaak te verminderen.

Een NTA 8220-inspectie heeft daarmee een heel ander doel dan een inspectie volgens bijvoorbeeld NEN 1010 of NEN 3140. NTA 8220 is een hulpmiddel bij het bepalen van brandrisico’s. Bij het toepassen van de beoordelingsmethode moeten de regels voor veilig werken met elektrotechnische gevaren, zoals vastgelegd in NEN 3140, worden toegepast.

NPR 8040-1
NPR 8040-1 geeft de voorwaarden voor het meten van de temperatuur van een aansluiting of een component in een elektrische installatie met behulp van thermografie. Deze praktijkrichtlijn geeft vijf methoden voor het beoordelen van de gemeten temperatuur.

Normen downloaden

Wilt u de normen downloaden? Dan dient u hiervoor ingelogd te zijn.

Inloggen

Nog geen inloggegevens? Vraag nu een abonnement aanU kunt voordelig en eenvoudig een abonnement afsluiten voor dit platform. U ontvangt dan direct uw inloggegevens waarmee u de normen kunt downloaden, opslaan en printen. Daarnaast ontvangt u nu de papieren NEN 3140 als tijdelijke actie.

De voordelen op een rij

  • NEN 3140 overal online beschikbaar
  • Snel zoeken op trefwoord
  • Met handige rekentools
  • Notities, documenten en bladwijzers toevoegen
  • Inclusief handige praktijkgids t.w.v. € 63
  • Inclusief NPR 5310-61